Aarhus Taxa

Vi er en flok store tabere

 

“Det flader organisationen ud at stå i stramme lycra-bukser og snakke om at få vokset ben.”

 

…MEN PÅ DEN FEDE MÅDE. SIDSTE ÅR TABTE 36 MEDARBEJDERE VED AARHUS TAXA SAMLET OVER 640 KG. DE TILBAGELAGDE 1375 BENHÅRDE KM PÅ CYKEL, INDEN DE ENDELIG KUNNE KØRE SEJRS RUNDEN PÅ LEGENDARISKE CHAMPS-ÉLYSÉES I PARIS

 

Som så mange andre gode idéer udsprang Tour de Taxa af et tilfældigt møde. I efteråret 2009 krydsede Aarhus Taxas og den pensio­nerede skolelærer Allan Søndergaards veje. Allan havde cyklet 3.100 km til Portugal og derved indsamlet 36.000 sponsorkroner, der skulle gå til computere til børneafdelingen på Århus Sygehus, men der manglede penge til betaling af internetadgangen. Aarhus Taxa trådte til med en check, og dermed fødtes et samarbejde, der inden for få måneder re­sulterede i firmaets eget cykelhold. Under ban­neret Tour de Taxa skulle 36 medarbejdere på deres livs cykeltur til Paris.

 

 

Op ad bakke

Man siger, at al begyndelse er svær, og det må siges at holde stik i forhold til det store projekt, Tour de Taxa skulle vise sig at blive. Overvin­delse af egne grænser, omverdenens skepsis og logistikproblemer var nogle af de bakker, der skulle forceres undervejs. Men motiva­tionen og jernviljen var til stede fra starten: ­ Vi ville primært ændre vores livsindhold. Som branche har vi en kedelig 3. plads i forhold til dødelighed, og der følger mange livsstilssygdomme med det stillesiddende job. Samtidig kunne vi hjælpe andre, og da vi jo selv som voksne ved, hvordan det er at være overvægtige, lå det lige til højrebenet, at pengene skulle gå til Julemærkefonden, fortæller taxachauffør og tour­deltager Morten Elgaard, der selv kan glæde sig over, at nålen på vægten har flyttet sig fra 145 til 90 kg. Og drømmen om en dag at kunne mærke Champs­Élysées’ brosten under cykelhjulene virkede næsten utopisk.

 

­ Der var en helt forståelig skepsis til at starte med. Her stod vi med æblekinder og sukker­syge og skulle cykle til Paris til sommer. Men vi klarede det, og skepsis blev vendt til opbakning fra alle vores kollegaer.

FIL_0077

Meget mere end tabte kilo

Der er kommet helt åbenlyse og målbare resultater ud af sidste års tour: Kiloene er raslet af de deltagende chauffører, og chokolade­barrerne i handskerummet er skiftet ud med gulerødder. Men de allerstørste gevinster har været at mærke i medarbejdernes dagligdag.

­ Normalt er vi konkurrenter og provisions­lønnede, og vi er ikke kendt for at samarbejde i den her branche. Men os på cykelholdet har lært, at det kan betale sig at bakke hinanden op. Man kører bedre på ros end ris, og det gælder både cykling og taxakørsel, understreger Morten Elgaard og fortsætter:

 

­ Man er hinandens øjne, når man cykler, og det styrker sammenholdet. Man kan kalde det teambuilding på et højt niveau, og det giver helt klart bedre kollegaer og en bedre arbejdsplads.

 

Og Tour de Taxa har ikke blot haft betydning for de deltagende medarbejdere, men for hele virksomheden. Der er sket en holdnings ændring, der blandt andet har resulteret i, at Aarhus Taxa sidste år stillede med 148 tilmeldte til Marselisløbet mod sædvanligvis 20­30 del­tagere. Morten Elgaard er ikke i tvivl om projektets store betydning for virksomheden.

 

­ Til daglig sidder vi inde i hvert vores kongedømme, men Tour de Taxa har skabt det største sammenhold i firmaets historie. Det flader organisationen ud at stå i stramme lycrabukser og snakke om at få vokset ben.

 

 

Tourens fremtid

Morten Elgaard ser et stort potentiale for Tour de Taxa i fremtiden, og han glæder sig personligt til dette års tour. Interessen for konceptet har været så stor, at det sjællandske taxafirma 4×35 stiller med et 40 mands hold i år. Ambitionen for 2012 er endnu et jysk hold, og som Elgaard påpeger, er der 7.000­12.000 folk ansat i taxabranchen, så det behøver ikke stoppe her.

 

­ Jeg håber, vi kan nå i mål med at flytte en hel branche. Vi kommer nok aldrig til at ligge på landsgennemsnittet i forhold til vægt og livsstilssygdomme, men vi kan helt klart rykke os meget. En oplevelse som den her kan kun give bedre medarbejdere i en hvilken som helst branche.

 

Deltagere fra Tour De Taxa kommer gerne ud og holder et gratis foredrag for interesserede virksomheder. Der er mulighed for at hjælpe med at støtte indsamlingen til Julemærkefonden. Læs mere på www.tourdetaxa.dk